15 Nov 2015

Assalamualaikum........

Baru berkesempatan jenguk blog. Last week tak berapa sihat. Balik dari Phuket, kejap demam kejap ok. Kat Phuket tu, dlm cuaca panas terik, buat teambuilding kat tepi pantai, rasa terbakar kulit kepala. Balik rumah terus demam.

Kita sambung cerita trip Korea yg lama sgt nak abis ni. Nak pilih gmbr je dh amik masa lama sbb gmbr byk sgt. Dah tu semua cantik2. Alhamdulillah, hari ke-6, cuaca sgt cantik lepas 2 hari hujan. Langit membiru dgn angin sepoi2 bahasa yg sejuk dan nyaman. Hari ni kami ke Changdeokgung Palace, istana yg ke-2 dibina. Kenapa kami pilih istana ni? Sbb kat sini ada satu taman yg digelar Secret Garden dan tmpt ni wajib pergi waktu autumn.

Direction by subway:
-Jongno 3 (sam)-ga Station (Subway Line 1, 3 or 5) Exit 7. Go north from the exit along Donhwamun-ro Street for about 500 m.
-Anguk Station (Seoul Subway Line 3), Exit 3. Go straight from the exit (east) for about 300 m.

Bayaran masuk ke istana ni 3000won dan klu nk masuk Secret Garden 5000won. Nak masuk Secret Garden bkn boleh sembarang masuk je. Kena ikut tour guide dan ikut masa2 yg tertentu. Layan gmbr2 sekitar istana dulu. Gambar Secret Garden kat entry seterusnya ye :-]


Main gate of Changdeokgung Palace (Donhwamun)




Pintu gerbang ke Throne Hall (Injeongjeon)

Throne Hall (Injeongjeon)




Singgahsana raja


Tempat raja terima tetamu, bincang2, makan2 :D

King's residence (Huijeongdang)





Queen's residence (Daejojeon)





Library & storeroom for books (Samsamwa)

Crown Prince's study (Seongjeonggak)


Buah pisang kaki @ persimmon

Nakseonjae Complex







Cantik. Rasa mcm di zaman Joseon


Secret Garden kat sebelah sana



© 2010 - 2016 rinimemories - All Rights Reserved.
Labels: , , | edit post
Reactions: 

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...