14 Nov 2015

Assalamualaikum........

Sambung lagi cerita hari ke-5. Tak habis setakat Haneul Park, kami sambung perjalanan ke Dongdaemun untuk dinner. Tmpt yg kami tuju ialah kedai ikan bakar yg selalu disebut2 oleh blogger yg dh pergi Korea.

Direction: Turun di Dongdaemun station, keluar ikut Exit 8, terus sampai jumpa Cheonggyecheon Stream First Bridge, pastu ambik kanan sampai jumpa 2nd Bridge, ambik kanan lagi and kemudian masuk ke lorong kecik-kecik sebelah kiri hingga jumpa deretan kedai makan. Kedai yg kami nak pergi ni kedai no. 2.

Kami order ikan bakar dan sotong. Sedapnya lahai ikan dia. Moist je. Dia guna ikan mackerel rasanya. Tgk pada ikan tu mcm tak de pape bahan perap je tp sedap. Tak cukup, tambah order lagi. Masing2 dh kelaparan. Mmg cepat je habis sume.

Adik aku aritu ada beli ikan mackerel frozen dan dia grill guna kuali je. Perap dgn kicap je kot. Dapat la rasa yg sama tp tak sesedap mcm kat kedai ahjuma tu. Mungkin dia guna ikan fresh. Lagi sedap la kot.



Kedai no. 2, ahjuma apron merah tu












Lepas makan, kami singgah Cheonggyecheon Stream nak tgk Lantern Festival. Macam2 jenis dan bentuk lantern akan lalu kat tgh2 anak sungai tu nnt tp tunggu punya tunggu, tak muncul2 pun lanternnya. Dh penat melepak, ke hulu ke hilir mencari lantern, last2 kami balik je. Rupanya mmg tak de lantern malam tu sbb siangnya ada demontrasi oleh penduduk tempatan so festival di batalkan. Mmg tak de rezeki kami nmpknya.

Direction: Line 5: Gwanghwamun station exit towards Cheonggyecheon stream

Nak cite sket pasal Cheonggyecheon Stream ni tp malas nk tulis. Kita kopipes je la ye :-] Dari sungai tercemar di make over jadi tmpt rekreasi. Air dia punya jernih smpi ikan pun boleh nmpk malam tu.

Until it was restored in 2005, Cheonggyecheon Stream existed only as a neglected waterway hidden by an overpass. Today, it has been transformed into a haven of natural beauty amidst the bustle of city life.

Narae Bridge, representing a butterfly in flight, and Gwanggyo Bridge, symbolizing the harmony of the past and future, are just two of the more than twenty beautiful bridges that cross the stream. The Rhythmic Wall Stream, lined with fine marble and sculptures, and Palseokdam adorn Cheonggyecheon Stream.

Cheonggyecheon Stream passes close to Deoksugung Palace, Seoul Plaza, the Sejong Center, Insa-dong Street, Changdeokgung Palace, and Changgyeonggung Palace, allowing visitors to easily visit major tourist sites after a leisure stroll along the stream. 

Cr: Visit Korea 
















© 2010 - 2016 rinimemories - All Rights Reserved.
Labels: , , | edit post
Reactions: 

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...