Assalamualaikum........
sudah agak lama tidak menepek resepi di sini. yang ni pun dh berkurun lama sebenarnya. masa balik dari cameron bulan dec tahun lepas lagi. maklum lah, pergi cameron tak borong strawberry tak sah kan. pastu kenyit2 mata bila makan sbb masam. tp bila buat dessert gini, laju je masuk mulut.
resepi ni ambik kat blog kak nor. resepi sgt mudah tambah lagi hanya menggunakan susu segar instead of cream. sonang kojo acik. saya tukar sket nama resepi dan minta izin copy paste ye kak nor ^_^
sos pula boleh dipelbagaikan. untuk resepi ni, kak nor menggunakan puri buah kiwi tp sy buat sos strawberry. resepi sos strawberry, lupa pula nak bookmark web luar negara mana diambil. hanya salin resepi je. tp simple je cara buatnya.
Vanilla Panna Cotta with Strawberry Sauce
Source: K.Nor@SecubitGaram
Vanilla Panna Cotta
Bahan2:
9gm gelatin (lebih kurang 1 sudu besar dan di lebih sket)
4 sudu besar air
2 ½ cawan susu segar/fresh milk
1/4 cawan gula
1 sudu teh vanila
© 2010 - 2013 rinimemories - All Rights Reserved.
salam rini, best tu nampak pannacotta dgn sirap strawberi :)
salam, terliurnyer tgk pannacotta tu..cantik,,
salam kak nor, terima kasih sudi kongsi resepi :)
salam @na, kalau terliur wajib kena buat ;)
Assalam, resepi ni utk brape org mkn dn mna nk cari gelatin ni? Tq.
resepi ni blh tuk 2-3 org mkn. gelatin tu blh beli kat kedai jual barang2 tuk buat kek dll.
Drooling tengok.
Kat jepun strawberry farmnya masa pergi petik bawa tiub susu pekat sekali untuk cicah masa zaman sekolah sana dulu.
esen vanila kena msk sekali dgn susu + gula ker??
diana, lg hebat tu. siap bw susu pekat masa petik strawberry :)
ye, vanila masuk sekali dgn susu dan gula.
saya dh cuba buat semalam... sy mskkn gula 1/2 cawan coz kurang manis... ia menjadi...cuma ia makan masa untuk keras..tidak seperti agar2 atau puding roti...makin lama simpan dalam peti ais,makin kejap isinya (x mcm dadih)...btw thanks for resepi...sdp...
panna cotta ni mmg lambat keras sbb penggunaan gelatin yg sedikit. klu isinya kejap mungkin gelatinnya terlebih sket tp tak memudaratkan rasanya. tahap kemanisan tu pun blh adjust ikut selera sendiri. kita yang buatnya :) thanks sbb cuba.