Assalamualaikum........

pokok lavender yg dibeli di cameron, december yg lepas dh berbunga. dh lama jugak bunganya keluar cuma tuan blog je yg sedikit busy dan x de masa nak wat entry. mengikut pemerhatian, pokok lavender ni tahan jugak dgn cuaca panas. takut juga masa mula2 beli tu klu pokok ni hidup kat tmpt yg cuaca sejuk je. beli ni pun saja nak bereksperimentasi. alhamdulillah masih hidup smpi sekarang. malah makin besar lak pokoknya. pokok ni diletakkan di depan rumah, tmpt yg kena direct matahari selepas waktu t/hari hingga ke petang. air disiram 2 kali sehari jika cuaca panas. time hujan ni, rilek sket la :) w/pun bunganya setangkai je, halus pulak tu, tetap happy sbb tak yah tunggu lama utk tgk bunga lavender yg kaler purple tu. plan seterusnya, nak try semai biji benih (klu ada) atau tanam cara keratan batang. jom tgk gmbr dari mula beli smpi sekarang.


masa beli pada december 2012, kecik je

pertengahan jan 2013, dh mula mengeluarkan bunga

bunga semakin tinggi

bertambah tinggi

pokoknya juga semakin besar

dah mula keluar bunga2 kecil kaler purple

gmbr diambil pada cuti tahun baru cina

bunga2 kecik semakin byk

gmbr diambil pada minggu ni

close-up. agak2 ada biji benih tak?

pokok pun dh makin besar

klu setiap tangkai tu ada bunga mesti cantik





© 2010 - 2013 rinimemories - All Rights Reserved.
Labels: , | edit post
Reactions: 
12 Responses
  1. Simple but contented :)


  2. suka suka Says:

    Salam Rini..akak tumpang seronok..


  3. ummuaidan Says:

    bila makin bnyk bunga nanti..makin meriah kan...


  4. Rini Says:

    zamzurina ~ yup :)

    kak mar ~ mmg suka sgt tgk bunga keluar tu w/pun setangkai je:)

    ummu ~ harap2 mcm tu la. moga panjang umur pokok ni :)


  5. @na Says:

    salam kenal dan salam ziarah...
    seronok nye tgk lavender tu dah subur...tp sayang yang kami punya tak boleh hidup..


  6. Rini Says:

    salam kenal @na...

    alhamdulillah rezeki sy pokok ni masih bertahan. dpt jugak kongsi gambar dgn kwn2 lain :)


  7. TukangKebun Says:

    Cantik bunganya. Tumpang gembira.


  8. Rini Says:

    terima kasih diana :)


  9. nadia rashid Says:

    salam kenal rini...elok2 semua bunga awk tanam ni...:D


  10. Rini Says:

    salam nadia.....alhamdulillah....tp klu x jaga dgn betul, mau k.o juga bunga2 ni sume :)


  11. nhk Says:

    cantiknyeee..geram tengok

    saya cuba jugak jaga pokok lavendar ni, beli bln 4 lps ni cameron
    x sempat nak hidup cantik, dah mati

    salah penjagaan agaknya


  12. Rini Says:

    nhk,

    dari dec 2012 smpi hari ni, alhamdulillah pokok lavender ni masih hidup. sy jaga mcm biasa je. mungkin rezeki saya :)


Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...