assalamualaikum.............

adoi....kepala tgh ting tong ni. dari pagi lagi dh rasa berdenyut2. kerja pun terganggu. so, direct to the point lah ye ^_^

terlupa nak letak entry pasal ikan salmon teriyaki yg dibuat beberapa hari yg lalu. ikan salmon yg diperap dgn sos teriyaki dan dibakar. resepi tuk sos teriyaki tu aku ambik kat blog kak maisya kat sini. ada bhn2 yg tak blh kita mkn tu jgn la masukkan jugak ye. sos teriyaki ni sedap sgt. blh juga buat untuk perap ayam dan lain2.


aku beli ikan salmon ni sekeping je, tak smpi 300gram pun tp harga blh tahan. tp berbaloi la sbb ikannya sedap, tak de bau hanyir langsung. saje la nak try masak ikan salmon sendiri. time aku buat ni dh lepas waktu berbuka, so, tak de la masakan lain yg mengiringi ikan ni ;) makan dgn nasi putih je pun dh sedap. sos teriyaki tu tambah kesedapan kat ikan dan sos teriyaki ni plak habis dulu dari ikan :P

cara nak buat senang je. perap ikan dgn sos teriyaki tu sekurang2nya 30 minit. lepas tu masuk oven, bakar smpi masak. klu ikut resepi kat bawah ni, sos tu nak kena masak dulu tapi aku tak masak sos tu sbb nak terus bakar. yg bawah ni klu nak simpan buat stock kot. byk resepi sos teriyaki yg aku jumpa tak letak garlic dan ginger. salah satunya kat sini. ikan salmon dia lagi cantik youu.......


Teriyaki Sauce and Marinade 
SUBMITTED BY: Celestehttp://allrecipes.com/Recipe/Teriyaki-Sauce-and-Marinade/Detail.aspx

"I received this recipe from a Japanese woman and it's the best teriyaki sauce I have ever had."

PREP TIME 10 Min
COOK TIME 20 Min
READY IN 30 Min
Original recipe yield: 1 2/3 cups

INGREDIENTS
2/3 cup mirin (Japanese sweet rice wine) - tak payah letak
1 cup soy sauce - maisya guna kicap pekat manis
4 1/2 teaspoons rice vinegar
1 teaspoon sesame oil
1/3 cup white sugar - kurangkan sebab kicap dah manis
7 cloves garlic, minced
1 tablespoon minced fresh ginger
1 dash red pepper flakes
black pepper to taste

DIRECTIONS
Bring mirin to a boil in a saucepan over high heat. Reduce heat to medium-low, and simmer for 10 minutes. Pour in soy sauce, rice vinegar, sesame oil, and sugar. Season with garlic, ginger, pepper flakes, and black pepper; simmer an additional 5 minutes. Store in a tightly sealed container in the refrigerator


makan dgn broccoli pickle yg adik aku buat sblm ni. sedap!!!
Labels: , | edit post
Reactions: 
2 Responses
  1. Fuzzy SHop Says:

    sedap2.nanti boleh buat g yer pos kat ghumah yer..hhuhu:P


  2. Rini Jy Says:

    hehe.....buleh2 :P


Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...