Assalamualaikum........

salam pagi selasa yg sejuk menyucuk ke tulang ni. grrrrr......aircond w/pun low, tetap sejuk. beberapa hari ni, kesabaran ku diuji lagi. kali ni, rasa marah, sedih, kecewa, sume cukup. apabila niat baik dan kepercayaan kita dinodai, mmg cukup menjadi pengajaran. nmpknya aku kena belajar untuk mementingkan diri sendiri. dh tak blh dh nak baik2 dan lembut hati mcm selalu. tp mcm tak mampu je nak berkeras dan tegas dgn kwn2 sendiri :(
bantu hamba mu ini ya Allah..............

mcm mana lepas seminggu berpuasa ni? ada yg dh longgar pakaian masing2? aku siang je longgar, tiba mlm je, back to normal^^ ingatkan blh lah turunkan berat badan time puasa ni. mcm tu jugak padahal aku mkn mcm biasa je. rasanya lg sket kot.

ok, ni nak tunjuk satu lagi korean dish. haisshh......tak habis2 mknn korean kan. yg ni, adik aku yg teringin sgt nak buat. dia yg beli mee, pastu suh aku buat. mknn ni mcm mee hoon goreng kita tp menggunakan starch noodle, yg mcm suhun tu. bezanya mee tidak digoreng. hanya perlu masak dlm air mendidih saja. bahan2 lain plak, digoreng berasingan. kiranya, maknn sihat la ni, tak berminyak dan byk sayuran. leceh sebenarnya nak buat benda ni. tp sbb nak mencuba, buat je la. satu hal plak, terbanyak sgt masak mee. masa kering nmpk mcm sket je, bila dh masuk dlm air mendidih tu, dia kembang, mcm kita rebus spaghetti. dh tak seimbang portion sayur dan mee. letih la adik aku nak bagi perabis japchae ni :P

resepi aku ikut maangchi punya, kat sini. klu tgk dia punya mee, beza dgn aku. mee aku pucat sket sbb tuk seasoning tu aku tak ikut sukatan dia. so, rasanya pun sedikit bland. lain kali kena ikut betul2.


Stir fried noodles with vegetables / 잡채 / Japchae (or jabchae, chapchae, jobchae)

Ingredients:
  • Starch noodles (“dangmyun”)
  • 150 grams of beef
  • 1 bunch of spinach
  • 1 medium size carrot
  • 1 medium size onion
  • mushrooms (5 dried shiitake and 1 package of white mushrooms) - aku guna cendawan tiram je dan tambah celery
  • 3 cloves of garlic
  • 7-8 green onions
  • soy sauce, sesame oil, sugar, pepper, and sesame seeds - sesame seeds tade
Makes 4 servings.
How to prepare your ingredients before stir frying:
  1. Soak 5 dried shitake mushrooms in warm water for a few hours until they become soft. Squeeze the water out of them and slice thinly.
  2. Slice a package of white mushrooms (2 cups’ worth).
  3. Cut a carrot into thin matchstick-shaped pieces 5 cm long.
  4. Cut 7 -8 green onions into 7 cm long pieces.
  5. Slice one onion thinly.
  6. Slice 150 grams of beef into thin strips.
Now let’s start!
  1. Boil 2 bunches of noodles in boiling water in a big pot for about 3 minutes. When the noodles are soft, drain them and put in a large bowl.
  2. Cut the noodles several times by using scissors and add 1 tbs of soy sauce and 1 tbs of sesame oil. Mix it up and set aside.
    *tip: Take one sample and taste it to see whether or not it’s cooked properly. If it feels soft, it’s finished.
  3. In the boiling water, add a bunch of spinach and stir it gently for 1 minute. Then take it out and rinse it in cold water 3 times. Remove any grit or dead leaves thoroughly while rinsing. Squeeze it gently to get the water out, then cut it into 5 cm pieces.
  4. Add ½ tbs soy sauce and ½ tbs sesame oil and mix it and place it onto the large bowl.
    *tip: When you drain the hot water from the pot, don’t discard the hot water. Put it back into the pot so you can cook your spinach quickly.
  5. On a heated pan, put a few drops of olive oil and your carrot strips and stir it with a spatula for 30 seconds. Put it into the large bowl (don’t burn it!).
  6. Place a few drops of olive oil on the pan and add your sliced onion. Stir it until the onion looks translucent. Put it into the large bowl with your carrots.
  7. Place a few drops of olive oil on the pan and add the sliced white mushrooms. Stir it for a bit and then put it in the large bowl.
  8. Place a few drops of olive oil on the pan and add your green onions. Stir for 1 minute and put it into the large bowl.
  9. Place a few drops of olive oil on the pan and add your beef strips and your sliced shitake mushrooms. Stir it until it’s cooked well, then add 3 cloves of minced garlic, ½ tbs soy sauce and ½ tbs sugar. Stir for another 30 seconds and then put it into the large bowl.
  10. Add 2 tbs of soy sauce, 3 tbs of sugar, 2 tbs of sesame oil, and 1 ts of ground pepper to the large bowl. Mix all ingredients, then sprinkle 1 tbs of toasted sesame seeds on the top.
  11. Serve with rice and Kimchi, or as a side dish.

Labels: , | edit post
Reactions: 
3 Responses
  1. Yume Hime Says:

    Mine nak Cari starch noodle 2?


  2. Yume Hime Says:

    Eh silap taip pulak..mana nak Cari starch noodle 2?


  3. Rini Says:

    sori yume, lambat reply. starch noodle tu leh cari kat jusco bahagian barang2 dari korea/jepun. kalau jumpa kedai runcit korea lagi senang la kot :)


Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...