salam sabtu. korang biasa makan lobak putih tak? aku rasa mcm aku tak penah mkn je^^. so, bila jln2 kat tesco, nmpk lobak putih ni, teringin lak nak tahu mcm mana rasanya. beli la sebiji. tp nak masak mcm mana ni? punya la tak de idea. cari2 resepi kat internet, jumpa buat sup je. pastu terjumpa resepi masakan korea, derang buat kimchi. sape slalu tgk cite2 korea ni tau lah apa tu kimchi. kimchi ni lebih kurang mcm kita punya kerabu atau jeruk la kot. atau ckp omputihnya fermented radish^^. so, aku try buat sbb ni je paling senang. tak yah masak2 dah.

mula2 makan tu, rasa mcm pelik je. sbb aku mmg tak tahu rasa radish ni mcm mana. disebabkan benda ni style jeruk, aku biar semalaman dulu. bila mkn, ada lain sket la rasa dia. pastu aku try mkn dgn nasi. eh....boleh tahan gak. dgn mak aku layan kimchi ni dgn nasi. resepi asal kat sini. ada gambar cara2 nak buat kat situ.

Ingredients


gambar ehsan pakcik google
  • 1/2 a big white radish (daikon) – aku guna sebiji tp yg size sedang2 je.
For Sauce
  • Salt – 1tsp
  • Anchovy sauce- 1 tbsp - aku guna fish sauce
  • Chili powder – 1 tbsp and 1tsp
  • Minced garlic – 1 tbsp
  • Sugar – 1 tbsp (I used dark brown sugar)
    Step 1. Peel the radish with a peeler, then thin slice the radish. (if you have a slicer, use it, it is hard work to thin slice it.)
    Step 2. Put the sliced radish into a big bowl, add all the sauce I mentioned.
    Step 3. Mix them well with your hands. (I recommend you wear a glove when you mix it, otherwise the sauce can sting your skin.)
    Step 4. Serve it on a plate. (You can eat it straight away or wait until the next day. I found overnight fermented Kimchi tastes better.)


    Labels: , , | edit post
    Reactions: 
    3 Responses
    1. mr kay Says:

      ~pandai masak. huhu


    2. pakcikLie Says:

      Salam kenal...Kimci..p'cik x penah rasa lagi...kat Tesco ada jual ek!


    3. Rini Jy Says:

      mr kay, tak de la pandai mana^^
      pakciklie, tesco jual radish tp kimchi pun ada gak rasanya.


    Linkwithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...