hari ni anak buah aku, iqa dan afiq balik. apa benda nak buat tuk bdk2 ni. baru teringat ada broccoli minggu lepas tak usik lagi dan semalam ada beli baguette. pastu nmpk lak sup broccoli dan garlic bread kat fp kak amal. pe lagi, try la buat. percubaan pertama, blh kata berjaya jugak la. tang roti, perfect. tang sup, blh improve lagi, lagipun bhn2 tak cukup (all spice). nak tgk step lebih jelas, kat sini.

















Broccoli Soup

Bahan2nya
1 biji bwg besar yg kuning
2 biji brocoli ( eh betul ke...ayat ni..biji ke ketul hantam aje la)
2 biji cendawan butang atau shitake (tak dak pun tak pa)
(kmal guna cendawan shitake yg fresh tu)potong halus2
2 sudu besar serbuk pati ayam
sedikit all spice itali
2 sudu kecil lada putih
1/2 - 1 cwn susu -agak2 ye..nanti cair sangat pulak sup tu (kmal guna low fat )
sedikit minyak zaiton untuk tumis (minyak biasa pun ok)
garam secukup rasa

Panas minyak zaiton..tumis bawang besar dan sedikit bwg putih hingga layu masukkan air dlm 2 cwn.bila mendidih masukkan brocoli dan cendawan..layu sikit padam api dan masukkan dlm blender dan diblander hingga halus.  

Masukkan semula dlm periuk..dicampurkan dgn susu, lada putih, sedikit itali spice dan rasakan garamnya..masak hingga mendidih..siap. 













 



Garlic Bread

Roti dipotong disapu dgn mentega bawang putih
( butter dlm 100gm dan sedikit planta(kmal guna dorina yg ada dlm peti ais tu je, lada putih sedikit dan 4 ulas bwg putih dicincang halus--gaul sebati dan disapu pada roti tadi) 

Kemudian dibakar dlm oven guna func.Grill dlm oven yg dipanaskan dahulu 5 minit dan dibakar dlm oven selama 8-10 minit dgn suhu 160C.  

 


Labels: , , , | edit post
Reactions: 
2 Responses
  1. hmmmm sedapnyeh!kalu sup cendawan just buang brokoli tu je ke?ehehe...


  2. Rini Jy Says:

    D, klu buat sup cendawan tu ada beza sket. cuba tgk kat sini, http://tiffinbiru.blogspot.com/2010/04/mushroom-soup-garlic-bread.html. cik mat gebu punya sup cendawan very tempting. klu dah buat, msk blog tau ;)


Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...