Assalamualaikum........

lama sungguh tuan tanah tak muncul. mula2 sibuk dgn mcm2 urusan, lama2 jadi malas plak nak update blog ni. mungkin sbb musim hujan kot. asik mendung dan sejuk je. tido lagi best dari menulis. heheheee.....

pembuka bicara setelah sekian lama, cerita pasal floccoli. benih beli dgn en. iskandar. alhamdulillah byk jugak anak benih yang bercambah. pokok pun senang je nak jaga. bila dah smpi masa, bunga pun keluar. sgt excited tgk bunga mula nak besar. tp x tahu mana silapnya, bunga tak membesar membentuk bulat mcm broccoli atau cauliflower tu. bunganya jadi bertangkai2 plak. dan belalang sangaaatttttt suka makan bunga floccoli ni. bila dh kena makan, kejap je dh mula hitam dan busuk. tambah2 lagi musim hujan ni.


Yang Lama

sept - ada 2 pokok mula berbunga.

















mid october - bunga semakin besar dan bertangkai2. w/pun bunga x besar mana, dapat la jugak buat rencah nasi goreng/spagheti.


















Yang Baru

25 nov - ada 2 pokok lagi berbunga. masa ni cantik je bunga belom ternoda dek belalang lagi.
 




4 dec - belalang dh kenduri bunga floccoli. geramnya tgk bunga dh hitam2 dan dh ada yg busuk. mmg bukan rezeki aku la nmpknya. bukan sekor je yg dtg. siap bw kerabat lagik. mcm mana nak buat ni? nak kena serkup agaknya baru tak kena mkn.

 


















© 2010 - 2013 rinimemories - All Rights Reserved.
Labels: , | edit post
Reactions: 
6 Responses
  1. suka suka Says:

    Ha dah jadi dah flokolinya.. serangga tu memang suka dgn flokoli ni..


  2. Rini Says:

    mmg menjadi kak tp rezeki belalang. tak pe lah. at least dh try tanam dan menjadi :)


  3. cucubulat Says:

    salam,,menjadi flokoli,,tapi sayang kena serang serangga,,kalau buah pelam bolehlah dibungkus kan,,


  4. Rini Says:

    w'salam.... suka sgt belalang tu kat bunga flocoli ni. hari ni elok je cantik, esok dh rata bahagian atas.


  5. sud@is Says:

    Salam singgah kebun ceq
    ermm ingatkan kat Cameron Highland ja boleh hidup...


  6. Rini Says:

    sud@is..........tanah rendah pun boleh hidup. antara jaga dgn tak je :)


Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...