Assalamualaikum........

percubaan kedua menanam kentang selepas gagal pada percubaan pertama. first time tanam, tak sempat besar pun. tinggi dlm 2/3 inci dh mati sbb terlebih air. kali ni, pokok dh besar tp hujan turun setiap hari menyebabkan ada pokok yg batangnya dh busuk dan patah2. tanam 2 jenis kentang, size biasa dan size kecik. klu tgk dari bentuk daun ada berbezaan antara keduanya. lepas ni kena ingat, jgn tanam pada musim hujan.


kentang besar

kentang kecil

dh semakin besar. boleh top-up tanah

kentang kecil ni daun tak meriah

tanah dah top-up. dh ada yg busuk batangnya sbb hari2 hujan

bila cuaca panas beberapa hari, pokok kembali ceria :)

dh berangan2 bape kilo boleh dapat hasil ;)

segar dan subur w/pun belum letak apa2 baja

hujan yg turun setiap hari semenjak 2 minggu yg lepas menyebabkan kentang jadi mcm ni. terlambat nak teduhkan

sedihnya..... boleh survive ke tak ni :'(



© 2010 - 2013 rinimemories - All Rights Reserved.
Labels: , | edit post
Reactions: 
4 Responses
  1. @na Says:

    salam rini, tanam terus dari ubi ke ni? nmpk subur semuanye tu...


  2. Rini Says:

    salam @na......

    ye, tanam terus dari ubi yg dh bertunas. mmg subur sblm ditimpa hujan lebat.


  3. nadia rashid Says:

    salam rini...alihkan gabus tu..rasanya boleh survive...cuba betulkan dan letak pancang..in shaa allah boleh hidup lg


  4. Rini Says:

    salam nadia,

    kotak gabus tu dh alih tp skang ni mmg selalu hujan, kena gak tempiasnya. minta2 ada la yg survive.


Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...