assalamualaikum..............

aku cuti hari ni. ptg nnt jam 3 ada exam. so, tak leh wat entry panjang2 mengarut tah ke mana mcm biasa. sambil2 layan buku, layan pc, tepek jugak lah cup cake dari sis rima yg cun melecun ni (dia punya ye, bkn aku). sblm ni pernah tgk kat sis rima punya blog, tp tak muncul lagi keinginan nak buat. bila nmpk ramai dh yg buat, mcm best lak kan. pastu tgk kat blog kak nor, tak blh jadi ni. nak try jugak. tambah lagi ada yogurt yg menunggu masa tuk expired je. maka terhasil la CC ni atau blh jugak kot nak panggil apam. first time buat CC, kukus plak tu. kukus plak kecik je, kena wat 2 turn. rasanya ada yg kena air sbb aku tak balut tudung kukusan tu dgn kain. aku punya tak secantik sis rima dan tak secomel kak nor punya tp mekar la jugak :)) pape pun layanzzzz...........

resepi blh ambik rumah kak nor kat sini. resepi asal dari sis rima kat sini.


YOGURT STEAMED CUPCAKE

2 cups sugar - guna 1 1/2 cawan je. itu pun masih manis lagi. next time kena kurangkan lagi
1 tsp ovallete
2 cups flour
1 cup fresh yoghurt (thick)
2 eggs
1/2 tsp double acting baking powder
1tsp cocoa powder
1tsp chocolate paste
tambah esen vanila

Method
Beat all of them together until the batter becomes pale, thick, and the whisk leaves a vivid trail when stirring through the batter.
Spare some batter for the chocolate topping (about 5 Tbsp), mix it with cocoa powder and chocolate paste.
Drop the white batter into cups, then drop a teaspoon of chocolate batter on top of every cup. Steam for about 15 - 20mins.

Labels: , | edit post
Reactions: 
3 Responses
  1. red blossom Says:

    rajinnya masak...pandai lak tu...bila nak jemput makan nih..


  2. sifu im Says:

    cake cup ngn mufin bnda yg sama la kan??


  3. Rini Jy Says:

    cik merah, blm pandai gi. baru nak asah bakat terpendam ;)

    sifu, tak tahu sama ke tak. sama kot. hehe...


Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...