sila sambung ayat di atas. hahaha.....tajuk mcm pape tah.

Assalamualaikum................
haiyo.....dah seminggu lebih akak tak update blog. mesti dah ada yg muntah hijau tgk lempeng akak tu kan. masuk sini je, lempeng, masuk lagi lempeng lagi, dan lagi dan lagi. boring kan. minta maaf la pada yg dah termuntah tu, akak tak sengaja okeh.... hehehe...............

akak ni busy ambik exam kaedahnya. busy smpi blog tak berupdate, examnya nan hado....bayangkan, lari2 akak ke hulu ke hilir pagi jumaat lepas hntr adik akak pi keje dan nak kena smpi tmpt exam tu pkl 9 pagi. smpi je sana org dah msk exam hall. mampusss.....

tu tak best lagi tu, tak sempat peluh jantan akak kuar perah otak, ada org bg announcement.....
''semua calon bla...bla...bla...diminta keluar dewan dgn senyap, bw alat tulis anda sekali''
habis....sape pulak yg meniru ni, ke ada kes lain. akak dah gabra. baru je sempat jwp 3 soklan. rupa2nya kat last page kertas soklan tu ada pilihan jwpn yg betul daaa......makan gaji buta btl org OUM ni. mcm mana tah boleh lepas kertas soklan tu dgn jwpn skali.

terpaksa la paper tu di kenselkan. kena tunggu hari lain plak. tak ke menyusahkan org namanya tu. dah lah annual leave dah tinggal sket ni. akak benciiii!!!!! tp ada gak hikmahnya, blh akak buat revision lagi kan. hehehe........

ok, sudah cukup membebel, akak kasi korang gambar baru. kali ni nak bagi korang makan cili plak. hasil percubaan akak yg tah keberapa kali menanam cili capsicum. syukur, kali ni dapat gak merasa buah yg dah masak w/pun 2 biji je yg elok. selebihnya, samada busuk atau gugur sblm sempat besar.

saksikanlah gmbr cili ni untuk seminggu akan datang pulak. kekeke........jgn korang muntah kuning dah la ye^^


tanam dlm polybeg je. malas nak cangkul2 tanah. lagi pun senang nak alih2. masa baru nak besar ni, subur bkn main. cantik je daun dia. bila dah berbuah, ada yg buah tak sempat besar, mati mcm tu je. akak saspek sbb hari hujan, btg pkk cili jadi busuk. nasib baik ada gak yg sempat masak.


ni buah sulung ni tp bila masak, busuk pulak. lmbt sgt akak balut. lalat buat cpt2 kasi cucuk. masa balut tu, tgk mcm ok je. rupa2nya dlm sudah ada makhluk halus daaaa......sabor je la akak.


mula2 balut guna kertas. tp bila hari hujan, kertas hancur. sudahnya balut guna pembalut buah tu. punya la gigih merembat pembalut buah ni kat supermarket padahal buah yg dibeli tak de balut2 pun. hahaha....


hasilnya slps kena balut. cantik tak? cantik tak? berkilat lagi uolls.....tp buah tak besar mcm yg dibeli. sedang2 je.


yg ni plak, kesian akak tgk buah ni. berkedut seribu. gara2 terlambat petik. yg penting, tak busuk. merah menyala lagi.....


kasi close-up sket. gumbira rasa hati bila pkk yg kita tanam menjadi. pas ni nak tanam apa plak ye? hurrmmm.......
Labels: , | edit post
Reactions: 
3 Responses
  1. banyaknye cili...uhuhu...hr tu try la nak tanam cili besar kat umah..tp agaknye biji benih tu dah lame...xtumbuh ape pun...kene beli benih baru la nampaknya..


  2. Suara Kalbu Says:

    Bestnya ...

    Berkilat cili tu. Syok kalau tanam apa-apa hidup subur. Rasa penat tu berbaloi tengok hasilnya.


  3. Rini Jy Says:

    D, try la tanam. puas hati klu tanam sendiri w/pun dpt 2 biji jer. hahaha........

    ida, betul tu.


Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...