salam dan selamat pagi.............
jom breakfast dgn pancake yg gebu dan sedap ni
tak pernah lak terpikir pancake leh letak mayonis
slalu aku buat telur dadar je letak mayonis yg mcm iklan kat tv tu
mmg gebu dan lemak2 rasanya

resepi dari hana jepun yg terer masak tu
dia tu even goreng ikan bilis pun nmpk menyelerakan^^
resepi kat sini

RESEPI PANCAKE MAYONIS
Bahan-bahan
  • 1 1/2 cwn tepung naik sendiri (SRF)
  • 1 sudu teh (tsp) baking powder
  • 3 sudu besar gula caster (tbsp)
  • secubit garam
  • 60g butter , cairkan
  • 1 cwn susu segar
  • 2 biji telur saiz XL (59g)
  • 1-2 sudu besar mayonis
Cara-cara
  • Dalam mangkuk kecil, cairkan butter. Add susu segar and telur ke melted butter and mix them well.
  • Dalam mangkuk yang lain, ayak tepung naik sendiri + baking powder.
  • Add gula caster and garam and mix it. Then buat lubang di tengah2 and add the melted butter,susu n telur, juga mayonis. mix menggunakan whisk biasa, just whisk it until smooth.
  • Tinggal kan adunan sekejap lebih kurang 20 minutes.
  • Gunakan non stick pan and api sederhana, masak pancake seperti biasa. 
Labels: , | edit post
Reactions: 
3 Responses
  1. hana Says:

    haha... gli ati aku! besok aku tayang nasik putih plak.. agak2 terliur tak? kekeke.. ppon thanx rini sudi try.. nmpk gebu dan ayu pancake mu iteww.. *psttt tk kesah kopi resepi sememangnya utk dikongsikan utk semua.. cume gamba jerk perlu minta izin dahulu then creditkan.. itu ajer... :)


  2. besh nye pancake...cam nak wat je...
    rini kite bg award kat awak...meh la dtg blog amik eh...ehehe


  3. Rini Jy Says:

    ye la hana....thanks le sudi kongsi resepi:)

    D, award???? yea yea.....hehe...


Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...