salam jumaat.....dah 2 mlm berturut2 aku tak wat pape. mkn ubat selsema, kejap je, mata terus kuyu. abis projek buat biskut raya aku. almond london tak coating coklat lagi. esok la nmpk gayanya kene siapkan.

biskut samperit pandan ni aku buat hari  isnin lepas kot. hahaha.....smpi lupa bila buat. nmpk sgt entry tertunda kan^^ resepi ni aku ikut dari blog kak wan, kat sini. kak wan punya biskut cantik sgt tau. sume biskut yg dia buat, sume cantik2. geram2 je tgk. tak mau cite panjang, resepi cnp dr kak wan, thanks kak wan :)

Pandan Green Lace Cookies / Biskut Samperit Pandan

Bahan A
200gm mentega
100gm gula ising
1 biji kuning telur
1/4 tsp pes pandan/pandan emulco
1/2 tsp pewarna hijau epal

Bahan B
250gm tepung gandum
50gm tepung jagung
30gm tepung kastard

Hiasan :  Coklat masakan putih dan manik hundred thousand - aku tak buat, tabur manik gula je.

Cara :
1.  Pukul bahan A hingga berkrim.  Masukkan bahan B yang telah di ayak dan gaul hingga menjadi doh yang lembut.  Rehatkan selama 1 jam.
2.  Guna nozzle tart gulung dan tekan ke atas loyang yang telah di griskan.  Potong mengikut saiz di kehendaki.
3.  Panaskan oven dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau hingga kekuningan.
4.  Biarkan biskut sejuk baru di hias dengan coklat masakan putih yang di cairkan secara double boiler, masukkan ke dalam kon kertas, gunting sedikit muncungnya dan pipe di tengah biskut dan tabur dengan manik berwarna.
5.  Biskut ini agak nipis, jika mau lebih tebal tindihkan selapis lagi.

Labels: , | edit post
Reactions: 

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...