okeh, aku dah membeli sebotol extra virgin olive oil tp tak pernah guna lagi. nape aku beli, adik aku la nak sgt beli. tgk kat rancangan masak2 kat tb, slalu chep2 guna olive oil ni. teringin lak nak cuba. tp smpi skang pun tak buat pape lagi. cesss....pemalas sungguh ko rini. bkn apa, pi letak kat tmpt tersorok, jd lupa. baru2 ni ternampak balik. hehehe...... 
yg aku beli ni mcm kat atas tu, extra virgin oil, haaaaaaa.....anak dara punya minyak tau uolls. kehkehkeh.........bkn2, aku merepek je. minyak zaitun ni terbahagi kpd beberapa jenis mengikut proses. rasanya yg paling bagus yg extra virgin tu la. biasa tuk salad dressing atau tuk dipping je. klu nak mkn camtu je pun blh sbb minyak zaitun ni byk khasiat kesihatannya. sape nak buang lemak2 yg korang dah makan tu, blh mkn satu sudu besar minyak zaitun slps mkn. dlm al-quran pun ada disebutkan. tp kan, bila mkn buah zaitun yg buat salad tu, pelik betul rasanya. yg tu jeruk punya kan. 

skang ni baru aku tahu apa maksud spaghetti olio tu, olio tu minyak zaitun la. korang klu guna minyak zaitun ni. korang buat apa ha???
Buah Zaitun : Khasiat dan Keistimewaannya 

"Demi buah tiin dan zaitun. Dan Gunung Tursina". (Surah at Tiin ayat 1 dan 2). Allah telah menyebut di dalam Al Quran berkenaan dengan buah zaitun. Ini menunjukkan buah zaitun juga memiliki banyak keistimewaan tersendiri yang jarang diketahui dan diselidiki. Di dalam Al Quran, buah zaitun disebut sebanyak 7 kali di mana sebanyak 2 kali, ia di sebut bersendirian dan 5 kali lagi ia digambarkan dalam Al Quran bersama dengan buah- buahan lain seperti tamar, delima, anggur dan buah tiin. Gambaran ini menunjukkan betapa banyaknya khasiat buah zaitun sepertimana buah- buahan lain yang mendatangkan kebaikan kepada kehidupan manusia sejagat.

Buah zaitun atau nama botaninya dikenali sebagai olea europea ditanam di kawasan Meditranean tetapi tempat penanaman yang paling utama ialah Sepanyol, Turki, Itali, Tunisia dan Morocco. Di dalam surah an Nur ayat 35 juga Allah menyebut tentang buah zaitun yang mana ulama seperti Maulana Majid, Maulana Maudoodi, Maulana Usmani, Maulana Haqqani dan Abdullah Yusuf Ali memberi pentafsiran dan pandangan yang sama merujuk kepada tempat dan taburan penanaman buah zaitun.

Dunia moden pada hari ini, melalui kajian- kajian sains semasa mengiktiraf khasiat buah zaitun. Minyak zaitun mempunyai nilai yang tinggi dalam bidang perubatan. Seandainya minyak zaitun diambil sebagai bahan makanan, ia bertindak sebagai penambah zat makanan, mencuci dan membaik pulih perut dan menjadi penawar racun. Ia akan membantu pesakit gastrik dan juga yang mengalami kegagalan fungsi buah pinggang. Jika minyak zaitun diambil sebagai sapuan luaran, ia bertindak sebagai pelicin dan pelembut kepada kulit yang mengalami ekzema dan psoriasis seterusnya dapat meremajakan kulit. Menurut Tarmizi dan Ibn Majah, Nabi Muhamad SAW bersabda, " Makanlah minyak zaitun, dan sapulah kulitmu dengannya kerana ia datang dari pohon yang diberkati".

Dari sudut pandangan sains pemakanan, minyak zaitun mengandungi asid lemak tidak tepu yang dikelaskan sebagai "monounansaturated" yang mampu merendahkan kolesterol berbahaya di dalam darah. Satu kajian yang telah dijalankan oleh pakar- pakar kesihatan di Institut Sains Kesihatan, Universiti Oxford melihat perkaitan antara kanser dan pemakanan seseorang. Didapati bahawa negara yang mengamalkan pengambilan daging yang kerap dan rendah dalam pengambilan sayur- sayuran mempunyai risiko dan kes penyakit kanser yang tinggi tetapi pengambilan minyak zaitun akan mengurangkan kadar kes tersebut. 


Dalam Annals of Oncology (10 Januari 2005) menyatakan pakar- pakar sains mendapati diet Meditranean yang kaya dengan minyak zaitun akan mengurangkan risiko seseorang mendapat kanser payudara kerana kandungan ‘oleic acid' yang terdapat didalamnya. Menurut Imam Ibn Qayyim Al Jauziyyah, mutu minyak zaitun adalah bergantung kepada pokok yang mengeluarkannya. Sebagai contoh, jenis yang terbaik adalah minyak zaitun yang dikeluarkan daripada buah yang masak, manakala minyak daripada buah zaitun yang belum masak adalah bersifat sejuk dan kering. Buah zaitun yang telah masak ranum, lebih cenderung menjadi panas dan mengurai. 

Oleh itu, jika ia diproses menggunakan air akan menjadikannya kurang panas, bertindak dengan lembut dan lebih berkhasiat. Walaubagaimanapun, semua jenis minyak zaitun akan melembutkan kulit serta melambatkan proses penuaan. Di samping itu, minyak zaitun dapat melawan racun di dalam badan dengan bertindak sebagai ‘laxative' dan menyingkirkan cacing di dalam badan.

Melihat kepada keadaan dan tahap kesihatan masyarakat kita sekarang, penyakit jantung yang dikenali sebagai pembunuh secara senyap semakin meningkat. Namun begitu, pengambilan minyak zaitun mungkin dapat mencegahnya kerana ia kaya dengan bahan ‘phenol'. Bahan ini mempunyai bahan antioksidan yang tinggi di samping mampu mencegah proses radang dan pembekuan darah. 


Oleh itu, pengambilan minyak zaitun amat bermanfaat untuk mencegah seseorang daripada menghidapi penyakit jantung. Di samping itu, mutakhir ini, manfaat minyak zaitun untuk kecantikan seringkali dihebahkan di dada akhbar mahupun media elektronik. Ini kerana, banyak syarikat kosmetik yang menggunakan minyak zaitun sebagai bahan asas ramuan dalam pembuatan barangan kecantikan. Oleh itu, sememangnya kelebihan minyak zaitun tidak dapat dinafikan lagi.

Kelebihan minyak zaitun boleh dilihat dalam situasi yang paling dekat dengan kehidupan kita di mana penggunaannya sebagai minyak masak. Walaupun banyak pendapat mengatakan bahawa makanan yang dimasak atau digoreng menggunakan minyak zaitun tidaklah sesedap makanan yang digoreng dengan menggunakan minyak kelapa sawit, namun ia ada kelebihan tersendiri dari sudut kesihatan. 


Minyak masak selain yang berasaskan buah zaitun apabila digunakan berulang kali menyebabkan jumlah kolesterol teroksida dan menjadi tepu serta tidak elok untuk kesihatan. Kesannya dapat dilihat apabila minyak tersebut memerangkap sisa makanan dan berubah warna dan bau. 

Namun berbeza dengan minyak zaitun kerana ia boleh digunakan berulangkali, tidak akan mengalami proses pengoksidaan dan menjadi tepu serta tidak akan berubah dari segi warna dan bau. Setelah makan makanan yang digoreng menggunakan minyak zaitun, perut akan terasa ringan dan puas sehingga seseorang akan berhenti makan sebelum kenyang. Ini adalah kerana kesan daripada penguraian tenaga di hati oleh minyak zaitun yang mempunyai banyak kandungan zat yang bermanfaat.

Oleh itu, tidak dapat disangkal lagi akan keistimewaan buah zaitun yang daripadanya boleh menghasilkan pelbagai jenis barangan dengan teknologi yang ada pada masa kini untuk kegunaan ramai. Sehubungan dengan itu, daripada Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad SAW pernah bersabda " Ambillah minyak zaitun dan sapulah ke kulitmu. Ia membantu mengubat tujuh puluh (beberapa) penyakit dan juga Juzam (kusta). 


Dengan ini, tidak hairanlah, ramai yang mengetahui akan kelebihan buah zaitun, memanfaatkannya sebagai bahan untuk kegunaan asas seperti minyak masak, minyak rambut, barangan kecantikan, sabun dan juga dijadikan sebagai makanan tambahan. 

Justeru, khasiat yang terdapat pada buah zaitun merupakan anugerah Allah ke atas hamba- hambaNya yang amat bernilai untuk dimanfaatkan kerana bukan sahaja buah zaitun disebut di dalam Al Quran, malah pakar- pakar sains dunia juga mengiktiraf akan keistimewaannya.
sumber dr IKIM

 Secara ringkasnya, kebaikan minyak zaitun, seperti
 • Mengurangkan penyerapan lemak dalam diet harian
 • Menghindari penyakit jantung dan kanser
 • Mengelakkan pembentukan batu hempedu (gallstone)
 • Membantu penghadaman dan mengurangkan ulser perut
 • Antioksidan
 • Membantu keseimbangan metabolisma tubuh, pertumbuhan tulang dan tubuh yang baik (untuk kanak-kanak)
 • Membekal vitamin E
 • Memelihara kecantikan kulit dan rambut
 • Menstabilkan kandungan asid lemak
 • Membekal pelbagai vitamin untuk anti penuaan
 • Membaik pulihkan perut
 • Mengeluarkan cacing
 • Menjadi penawar racun
 • Minyaknya menghaluskan kulit
 • Minyaknya melambatkan tumbuh uban
 • Menghilangkan melecur kena api.


Jenis2 minyak zaitun

Extra-virgin olive oil comes from the first pressing of the olives, contains no more than 0.8% acidity, and is judged to have a superior taste. There can be no refined oil in extra-virgin olive oil.

Virgin olive oil with an acidity less than 2%, and judged to have a good taste. There can be no refined oil in virgin olive oil.

Olive oil is a blend of virgin oil and refined virgin oil, containing at most 1% acidity. It commonly lacks a strong flavor.

Olive-pomace oil is a blend of refined pomace olive oil and possibly some virgin oil. It is fit for consumption, but it may not be called olive oil. Olive-pomace oil is rarely found in a grocery store; it is often used for certain kinds of cooking in restaurants.

Lampante oil is olive oil not used for consumption; lampante comes from olive oil's ancient use as fuel in oil-burning lamps. Lampante oil is mostly used in the industrial market

Question:   Which is better for your health, Extra Virgin, Virgin, or plain olive oil?

 
Answer:  The difference between the olive oils you listed is their acidity level, which affects mostly taste, not nutritional content. Lower acidity oils, such as extra virgin, tend to have more anti-oxidants, but that is not reflected in their classification. Anti-oxidants in olive oil may help prevent heart disease and cancer so sticking with extra virgin seems to make sense. Pomace olive oil is processed with hexane and other solvents just as most seed oils like canola, corn, safflower, soy, etc. This removes many of the minor constituents which may be the healthiest part of this natural product.

Olive Oil Myth:  Olive oil loses its benefits when heated

The Facts: Excessively heating olive oil will evaporate the alcohols and esters which make up its delicate taste and fragrance. Heating olive oil will not change its health aspects, only the flavor. Use a cheaper olive oil which doesn't have much flavor to begin with if you want to fry with it, add a more flavorful olive oil after cooking or at the table.


sumber dan gmbr, ehsan dr pakcik google 
Labels: , | edit post
Reactions: 
2 Responses
 1. aibaks Says:

  betul tuh.. banyak kelebihan minyak zaitun ni.. cume klu nak wat minyak masak...hmm.. sakit skit la poket..ehe


 2. Rini Jy Says:

  tuk msk beli yg murah punya la aibaks. tak pon jgn masak guna minyak. rebus2 je. tentu lagi sehat^^


Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...