Assalamualaikum………. Sbb lunch time dh nak hbs, tak yah entry mengarut panjang2. Straight to the point. Selepas usaha membuat kimchi berjalan dgn lancar w/pun kadar kejayaannya hanya 80% saje (pendapat aku la), kini diikuti dgn resepi yg menggunakan kimchi yg dah diperam. Kimchi jjigae ni buat beberapa hari yg lepas. Tak tahu dh bape hari terperap kat post draft tu. Tadi baru terperasan entry masih pending. Resepi ikut exactly resepi aeri's kitchen kat sini. Sila pergi sana untuk gambaran yg lebih jelas dan menarik :P
Kimchi stew ni rasa dia lebih kurang mcm kita punya masak asam. Yg bg masam, kimchi tu la. Klu ikut aku yg tak tahan benda masam2 ni, next time kena kurangkan sukatan kimchi. Pastu tukar tuna dgn ikan. Lain mcm lak rasa tuna bila msk mcm ni. Dan aku rasa klu letak bhn2 yg biasa kita letak tuk buat msk asam mesti lagi best. Mcm daun kesum ke, bunga kantan ke atau daun limau purut. Asam keping atau asam jawa, mmg tak payah letak dh. Dh cukup rasa msmnya. Dan tidak lupa kena tambah cili. Letak lici api lagi bagus. Aku tambah serbuk cili byk2 pun tak pedas2. Color dia je yg makin merah, pedasnya tidak. Aku suka kuah stew ni tp tak larat nak mkn kimchi tu sbb masam >_<
Tuna Kimchi JjiGae
Main Ingredients
- 1½ Cups Kimchi
- 2 Cups Water
- 1 Cup Tuna
- ½ Tofu
- ¼ Onion
- 1 Green Onion - tak letak, tak de stock plak masa tu
- ½ Green Hot Pepper - pun tak letak
- ½ Red Hot Pepper
- aku tambah enoki mushroom
Seasoning Ingredients
- ⅛ Cup Kimchi Broth
- ½ to 1 Tbsp Red Pepper Powder
- 1 tsp Minced Garlic
- 1 tsp Salt