Assalamualaikum...

selamat pagi sume. buat apa pagi2 ni? aku baru lepas exercise ni ha. start 7am tadi smpi 8.20am. berpeluh2, penat tp best. last week aku start exercise balik, tuk 1-2 hari yg pertama, badan akan rasa sakit2. rasa mcm org tua plak sakit2 badan cenggitu :D tp skang dh ok sket. aku ikut video yg di d/load dr youtube je.

mcm dh lama sgt x update pape kan, kali ni nak letak resepi dr kak nor secubit garam iaitu kek pisang bercoklat. tp aku tak ltk coklat sbb ini first time buat jd tak tahu tahap kemanisan dia mcm mana. tambah lak guna pisang manis. bila dh rasa, manis sedang elok je, so klu buat lagi next time, kena kurangkan gula baru leh tambah coklat. rasa kek pisang ni mmg sedap tambah lagi makan panas2. sbb nak makan panas2 punya pasal, kena lah potong lps masak. bayangkan makan kek pisang tgh2 malam, menambah lemak je. tu lah.... sape suruh membaking mlm2. sbb tu lah skang ni gigih nak exercise bagai :P

aku ambik sket dr adunan tuk buat muffin pastu tabur chocolate rice atas tu. resepi kak nor kat sini. thanks kak nor share resepi yg sedap ni. resepi cnp kak nor punya.




KEK PISANG BERCOKLAT
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
250gm mentega
3/4 cawan gula caster
2 cawan tepung naik sendiri
5 biji telur gred A
1 cawan pisang yg dilecek
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
150gm coklat masakan - diparut menggunakan pengupas kulit ubi kentang atau boleh juga dicincang

Cara:
Panaskan oven 180C. Griskan loyang dengan mentega dan taburkan tepung.
Ayak tepung. Sekiranya tiada tepung naik sendiri boleh juga diguna tepung gandum biasa dan tambahkan 1 sudu teh baking powder.
Masukkan soda bikarbonat ke dalam pisang yg telah dilecek dan gaul sebati. K.Nor hanya menggunakan 1/2 sudu teh soda bikarbonat supaya kek tidak terasa pahit.
Pukul mentega dan gula hingga kembang.
Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul hingga habis dan sehingga adunan betul2 kembang dan gebu. Masukkan esen vanila dan pisang lecek. Pukul hingga sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dgn kaedah kaup balik.
Masukkan coklat yg telah diparut dan gaul tapi jgn terlebih gaul nanti coklatnya menjadi hancur.
Masukkan ke dalam loyang dan bakarlah hingga masak, lebih kurang 45 minit.
Kek pisang ini lebih sedap dimakan ketika masih suam2 panas kerana masa tu coklatnya masih lg cair dan bahagian tepi/atas kek agak rangup




Labels: 2 comments | | edit post

assalamualaikum................

ni bkn muffin sbg desert ye. tak manis pun. ni savoury  muffin. sbg b/fast blh, lunch blh, minum ptg pun blh. boring asik mkn nasi lemak je pagi2. lemak pun dh bergayutan sana sini, sesekali buat muffin ni sedap gak. tp nama nak kena tukar lah kot sbb aku guna sardin instead of tuna. kasi abis belen sardin yg ada, ngam2 je buat satu adunan. ikut resepi kak yani dari myresepi kat sini.

selain tu, aku tambah daun bawang dan carrot yg dh di sagat dan juga tambah sket susu spy tak dry sgt. lebih kurang mcm kita buat cekodok juga la. bezanya yg ni dibakar. last skali aku tabur cheese kat atas adunan dan letak sos pada sebahagian cup. aku lagi suka yg letak sos.




Tuna Cheese Muffin

Bahan-bahan ( 9 biji m saiz )

  • 1 biji telur
  • 10g/1.5 sk gula
  • 1sk baking powder
  • 120g tepung gandum
  • 1 tin/80g tuna
  • 50ml susu segar
  • 50g pizza cheese
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Ayakkan tepung, baking powder dan garam. Panaskan oven sehingga 180C
  2. Pukul telur dan gula sehingga gula hancur.
  3. Masukkan tuna bersama dengan air atau minyaknya. Kacau sebati.
  4. Masukkan tepung sedikit semi sedikit berselang seli dengan susu segar
  5. Akhir sekali masukkan cheese. Kacau rata.
  6. Kemudian isikan adunan ke dalam muffin tray. atau muffin cup. Bakar selama 20 minit. 

 

Labels: 0 comments | | edit post


assalamualaikum...........

wat ape hari ni? aku memerap kat rumah je la. gastrik dan sakit kepala menyerang. skang ni cuaca sgt panas. malas nak gi mana2.

cheese cake ni buat malam jumaat hari tu. resepi ni dari akak donna hay. dia tunjuk cara masak cheese cake ni masa dia buat masterclass kat show masterchef australia 2011. mc aus 2011 ni blm tayang kat tv, adik aku d/load, dpt la tgk. aku tgk dia buat senang je. stock cheese pun ada lagi 2 ketul. apa lagi....membaking la kita ^^ resepi blh tgk kat sini.

utk resepi ni, tak guna biskut tk base tp buat sendiri. lps bakar base baru masukkan cheese filling dan bakar lagi. klu ikut resepi, kena bakar selama 1 jam tp jgn korang masuk adunan dlm oven pastu korang biar satu jam baru tgk. takut2 kek hangus sbb setiap oven berbeza ye. kek aku ni pun nyaris2 je. nasib baik aku tgk selepas 30 minit. bahagian tepi kek dah kuning dh. bhgn tengah pun dh set, terus aku mati oven. rasanya dlm 20 minit pun dh ok sbb kita kena biar dlm oven smpi sejuk sblm masuk dlm fridge. kepanasan oven tu akan buat kek terus masak.

aku buat separuh adunan saja dan hanya menggunakan cream cheese. resepi guna ricotta cheese dan cream cheese. tak guna ricotta pun sedap jugak. creamy dan penuh rasa lemon. pasti akan dicuba lagi hingga dpt mcm akak donna punya :P


bhgn tepi yg dh terlebih masak. dh tak cantik tp rasa maintain sedap


Classic Baked Cheesecake

Ingredients

Base
1/3 cup ground almonds (almond meal)
¾ cup plain flour
¼ cup caster sugar
90g chilled butter, chopped

Filling

330g cream cheese, softened
500g fresh ricotta
4 eggs
1 1/3 cups caster sugar
1 tablespoon grated lemon rind
¼ cup lemon juice
½ teaspoon vanilla extract
1½ tablespoons cornflour
1½ tablespoons water

Strawberries and raspberries, to decorate

Method

1. Preheat oven to 150°C.

2. To make the base, place the ground almonds, flour, sugar and butter into a bowl. Rub mixture with your fingertips until it forms coarse crumbs.

3. Line the base of a 20cm spring form tin with non-stick baking paper. Place the base mixture in the tin and press gently with fingers until even and then smooth out with the back of a spoon. Bake for 15 minutes or until light golden, set aside.

4. To make the filling, place the cream cheese, ricotta, eggs, sugar, lemon rind, juice and vanilla in a food processor. Combine the cornflour and water until smooth and add to the cheese mixture. Process the mixture until smooth.

5. Grease the sides of the cake tin with a little butter and then pour the filling over the base. Tap lightly to remove any air bubbles. Bake for 1 hour. Turn the oven off and stand the cake in the oven for 1 hour, leaving the door closed. Refrigerate until cold and serve with fresh berries.



Labels: , 0 comments | | edit post
assalamualaikum...........

sedang aku belek2 gmbr trip ke langkawi tempoh hari, ada gmbr2 satu kedai makan ni yg sgt menarik perhatian. kagum dgn idea kreatif tuan punya kedai ni. mmg lain dari yg lain.

aku tak ingat kat mana exactly kedai makan ni tp kat perlis la. klu tgk kedai ni sekali imbas mcm kedai jual perabut kayu je. seriyes. sbb tu aku heran apasal nak benti sini lak tuk mkn. mana de kdi makan. rupa2nya kdi yg aku sangka kdi perabut tu adalah kdi makan.

aku try google kot2 ada info pasal kedai ni. aku jumpa satu blog je iaitu  blog homestayperlis. tuan punya kedai makan ni rupanya sorang tokey bengkel keta dan sorang lagi tukang kayu. gabungan idea dan kemahiran derang mmg gempak. agaknya bengkel sblh kdi makan tu tokey bengkel kete tu punya lah kot. siap ada motor kat atap. dh mcm cite bujang lapok daaaa......

interior kdi ni mmg menarik. siap ada meja makan yg blh berbuai lagi. meja2 plak dh macam meja makan zaman flintstones dulu2 :P makanan kat sana pun sedap2. suka tomyam dia. cuma yg tak bestnya, masa kami tgh makan, nasi habis sedangkan ramai lagi tak dpt mkn. agaknya org kedai tu pun tak expect org datang sekali ramai2 mcm tu. sian family angah x dpt mkn. len kali kena masak sekawah ye tuan kedai ;)

nama kedai pun unik. agaknya sume perabut tu buat dari pokok petai kot
bkn nak tunjuk jam tu, tiang tmpt gantung jam tu yg menarik. mcm kayu reput je ^^
alamak...jarum jam ilang. blom siap agaknya
cantik kan meja ni
kerusi pun shining2
tmpt mkn budak dua org ni blh berbuai tau. kelasss....
lampu hiasan di celah2 kayu
di hujung kayu panjang ni ada kipas. bila kipas berpusing, kayu pun berputar
kaunter yg blh digerak2an
stall kecik dlm kedai tu tuk memasak
lagi satu buaian besar. siap terima tempahan lagi klu ada org nak
bengkel sblh kdi mkn. terkejut aku tgk motor kat bumbung tu :D



Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...